Máme lék na korUnavirus

Žijeme v bezprecedentní době. Nikdo z nás si neuměl představit, že nastane situace, kdy bude ochromený veřejný život a na prostějovských ulicích se budeme zdravit jedině přes roušky. Přesto právě takovou realitu zažíváme. Po zvládnutí prvního šoku přichází doba, kdy začínáme hodnotit také finanční dopady současné krize.

Jako zástupce koaličního hnutí „Na rovinu!“ jsem se 22. 4. účastnil zasedání Finančního výboru města Prostějova, kde jsem na toto téma diskutoval se zástupci vedení města i s vedoucími nejdůležitějších odborů. Už teď je jasné, že přímé náklady města na zvládnutí epidemie jsou několik desítek milionů korun. Daleko důležitější však bude dlouhodobý pokles příjmů do městské pokladny. Osobně odhaduji pokles v tomto roce o 80 milionů Kč ve srovnání s minulým rokem. Na finančním výboru proto doporučuji, aby město více než kdy jindy zvážilo utracení každé koruny z rozpočtu města. Prioritu musí mít investice s vysokou přidanou hodnotou pro občany.

Já a moji kolegové z opozičního hnutí „Na rovinu!“ vyzýváme koalici, aby se nastupující korUnavirus léčil diskusí s opozicí. Nikoliv praxí, která v mnoha případech přetrvává a kdy jsou opoziční zastupitelé postaveni před hotovou investici bez možnosti nejprve diskutovat o jejím smyslu. Mojí prioritou na Finančním výboru bude dohlížet na to, aby městský rozpočet byl i nadále minimálně vyrovnaný. Město by mělo vytvořit seznam investic, u kterých je možné uvažovat o jejich posunutí, bude-li to nutné. Zdravé finance budou konkurenční výhodou oproti jiným obcím a umožní, aby Prostějov byl příjemným a moderním městem pro život.

Sdílejte tento příspěvek!