Pozvánka na setkání u příležitosti výročí 17. listopadu 1989

Milí a vážení přátelé!

Blíží se dvě významná výročí. Již třicetdva let od 17. listopadu 1989 žijeme v demokratické společnosti, ve svobodě, která nám tak trochu spadla do klína, aniž jsme to příliš čekali. To se postupem doby v mnoha ohledech nevyplatilo. Do naší mladé, nedokonalé demokracie se pozvolna vraceli ti, kteří v tom vždycky a za všech režimů uměli chodit. A chodili v tom tak usilovně a nenápadně, až se dostali na pozice, kde opět mohli rozhodovat především ve svůj prospěch a ovlivňovat dění kolem nás. Letošní volby do parlamentu sice tomuto „řádění přátel starých pořádků“ a jejich mladých snaživých pomocníčků učinily přítrž, ale neměli bychom se spoléhat na to, že teď už to bude jen a jen lepší. Už jednou se to málem nevyplatilo.

Tím druhým datem, již ne tak radostným na vzpomínání, bude 18. prosinec, kdy si připomeneme smutné výročí deseti let od smrti prezidenta Václava Havla. A neměli bychom vzpomínat jen při příležitosti těchto kulatých výročí. Myšlenky Václava Havla jsou pro každého demokrata stále živé a jejich význam si možná uvědomujeme v souvislosti s nedůstojným děním kolem prezidentského úřadu v posledních dnech a týdnech o to víc.

Obracíme se proto na Vás jménem hnutí Na rovinu! a spolku Proti zapomnění. Pojďte si s námi připomenout tato dvě významná výročí. Vzhledem k současné pandemické situaci nebudeme pořádat žádné větší akce. Pouze bychom se s Vámi rádi tradičně setkali

ve středu 17. listopadu v 17:00 hod. na náměstí TGM u sochy našeho prvního prezidenta.

Rádi se opět uvidíme s těmi, kterým ani dnes není lhostejné, co se kolem nás děje. Kteří si najdou chvilku a přijdou zapálit svíčku, položit květinu, neformálně zavzpomínat. A především, i v této nepříliš radostné době covidu, energetické krize a rostoucí inflace se sejít s přáteli a demonstrovat tak své občanské postoje. Ukázat, že si vážíme svobody, že pro nás není samozřejmostí a že jsme ochotni pro podporu skutečného demokratického vývoje v naší zemi a tedy i v našem městě obětovat alespoň krátký čas volna a přijít na toto setkání.

Současně Vás prosíme, abyste naše přátelské pozvání předali co největšímu okruhu svých příbuzných, přátel a známých. Pozvěte je na tuto neformální akci. Prostějov by nemělo být městem, kde se náměstí TGM zaplní pouze tehdy, kdy zde vystupují popové hvězdičky. Prostějov by měl být hrdým městem, jehož občané umí dát najevo své demokratické smýšlení!

Těšíme se na setkání s Vámi a s Vašimi přáteli!

 

Za hnutí Na rovinu! Aleš Matyášek, Petr Lysek, Martin Hájek a Petr Ošťádal

Za spolek Proti zapomnění Maria Řičánková a Ivo Lužný

Sdílejte tento příspěvek!