Vzdělaní mladí lidé opouští naše město

Prostějov je 25. největší město ČR. Obyvatelstvo stárne, mladých lidí ubývá. V roce 2021 se narodilo nejméně dětí od roku 1998, jen 380. Za stejnou dobu zemřelo 644 lidí. Úbytek 289 obyvatel za jediný rok. Ještě horší je to, že z města odcházejí hlavně mladí a vzdělaní lidé. K nám jich naopak přichází minimum.

Učím na gymnáziu v Prostějově víc než 33 let. Město opouští po vystudování vysoké školy cca polovina mých absolventů. Mám za sebou stovky rozhovorů a debat se studenty a absolventy. Otázka je jasná. Proč opouštíte město? První věc je, že vysokoškolsky vzdělaní lidé mají v Prostějově velmi málo možností najít odborné uplatnění. Mnoho z nich odchází za prací do Brna, Ostravy a hodně též do Prahy. S tím souvisí i peníze, platy v Olomouckém kraji patří k nejnižším v republice. Dalším argumentem je často omezená možnost zábavy. Stačí se podívat na „život“ na náměstí po 19. hodině. Ani nabídka bydlení nebo nekvalitní životní prostředí či dostatek zeleně nestojí stranou zájmu mladých.

Podle žebříčku kvality života klesl Prostějov za poslední rok o 7 míst na celkové 121. místo v ČR. Už je před námi i Konice na 100. místě. Pro zajímavost – Olomouc je řazena na 30. místo a meziročně si polepšila o 8 míst.

Co se s tímto negativním jevem, který trápí nejednoho Prostějováka, dá dělat? To je otázka! Možná by v Prostějově pomohl ke zvyšování počtu obyvatel nějaký kouzelník. Nevím však, zda by na to stačil sám. Jedno vím však jistě. Je nezbytně nutné přivést do města i kvalifikovanější výrobu. Dokončit obchvat města a dostat dopravu z centra. Propojit a dostavět cyklostezky. Podpořit výstavbu startovacích bytů a přesvědčit mladé, že stojí za to raději usilovat o změnu myšlení a přístupu komunálních politiků, než opouštět rodné město.

Dělejme vše pro to, aby tady zase ve větší míře mladí chtěli žít. Máme spoustu nápadů a plánů do budoucna. Máme kvalitní volební program. Jsme připraveni vést město k prosperitě. Říkám ale na rovinu, bez Vaší pomoci ve volbách to nepůjde.


O autorovi

Mgr. František Švec

Sdílejte tento příspěvek!