Jak se dělá „pí ár“ podle prostějovské radnice!

7. července nám došly „Radničky“. Noviny placené z peněz daňových poplatníků, které by měly především informovat občany města Prostějova o tom, co se děje, kdy a kde se to bude dít, jak nám funguje město, co je nového. Občan očekává, že se dozví vše podstatné. Že v tomto barevném mumraji plném reklam najde kromě důležitých informací i názory těch, které volil jako své zástupce do místní samosprávy. Jednou za měsíc bychom měli dostat do schránek přehledný, jasný, stručný pohled na dění ve městě z různých stran.

Pojďme se tedy po jednotlivých stránkách podívat, jak to vypadá ve skutečnosti:

Úvodní strana plná fotek s panem primátorem a všemi náměstky a náměstkyněmi.

Pan primátor hned dvakrát na třetí straně. S řetězem a Berdychem. Tak jo, je to přece jen bývalý úspěšný tenista.

Na čtvrté straně slavíme závěr školního roku. Nevím nevím, kdo chodil do školy víc, zda žáci a studenti nebo naši radní. Ze šesti fotek jen dvě pouze s dětmi, jedna tak na půl, kde ale rozhodně nesmí chybět opět pan primátor a další tři náměstci. Zbývající tři fotky pouze s našimi konšely. Největší radost z končícího školního roku … pan Pospíšil a paní Sokolová si prohlížejí vrtulník! 

Na straně číslo 5 nám paní náměstkyně Župková sděluje v obecné rovině, že:

– nemáme místa v domovech pro seniory

– pokud se najde soukromý investor, tak možná v Prostějově bude i Alzheimerzentrum, město prý mu nebude bránit, leč samo se nepostará

– nemáme místa pro nemocné lidi bez domova, kteří už nemohou být v nemocnici

– tři kontejnery (!) rozšíří kapacitu azylových služeb

– neziskovkám se snažíme dávat peníze. (Jak tato snaha vypadá, může občan vidět, když bude sledovat zasedání zastupitelstva a porovná si částky, které jdou do sportu a které jdou do sociální oblasti).

Strany 6  – 9 jsou opět plné článků našich konšelů. Co článek, to fotka těchto komunálních politiků. Pěkně v barvě a v dostatečném rozměru. Jak asi vypadají ti zaměstnanci a zaměstnankyně Magistrátu, kteří plní jejich úkoly? 

Komentář si určitě zaslouží strana 10 – „Akce Aktivní senior pobavila i poučila“. Čtyři velká fota, na každém z nich někdo z radních. Byli tam všichni. Opět myslím radní. Kolik bylo na akci účastníků, to jsme se nedozvěděli. Podle jedné z účastnic max. 50! Že by tedy v Radničkách byla třeba fotka vítězů? Jména těch, kteří vyhráli? A tak si říkám, kolik tahle akce musela stát. Její příprava i realizace. Kolik lidí kolem toho běhalo. Zkusme vypočítat náklady na mzdy všech radních, kteří dělali stafáž. A hlavně se fotili. Prostějov na to má! Pro padesát seniorů? 

Strana 11, 12, a půlka 13. Velký hit posledních dnů – akce Corrency. Finanční podpora osamělých seniorů a rodin s dětmi přes vykutálenou firmu pana Stuchlíka (má telefon na Andreje – pamatujete si? Chtěl být primátorem Prahy. Když to neklaplo, vykašlal se na celé ANO.). Senioři už jsou zaregistrovaní, teď se mohou hlásit rodiny s dětmi do 15 let. Tohle prapodivné přerozdělování peněz mezi občany a drobné podnikatele města by si zasloužilo samostatný rozbor. Jde totiž o 5 milionů korun z městské kasy. Firma pana Stuchlíka zinkasuje z této částky 7%, tj. 350 tisíc, bez ohledu na to, kolik lidí, firem, prodejen se přihlásí. Drobných prodejen a provozoven je zatím zapojeno sedmnáct. Kino Metro a prostějovská koupaliště nepočítám, jsou to městská zařízení. Takže malá domů. Kolik se zaregistrovalo seniorů jsme se nedověděli. Třeba nám to napíšou v příštích Radničkách.

Na straně 13 ještě jednou pan primátor – cena Ministerstva vnitra. Dokonce je zde i fotka pana tajemníka. Co tak tam dát spíš fotku zaměstnanců radnice? Ti se snad především podílejí na tom, že radnice dostala toto ohodnocení za kvalitu ve veřejné správě za rok 2022.

Další stránky a další články a reklamy. Natlačené, nepřehledné – prý je hodně článků a málo místa. Proto je asi celá osmnáctá strana věnována reklamě na předplatné divadelní sezony. Fotky populárních herců, jen zde bohužel chybí jakékoliv další informace. A hned následující celá strana reklama na 8 (slovy osm) filmů v letním kině na zámku. tady se místem nešetří. Potom dokonce dvoustrana na vskutku velmi kvalitní a bohatý program Prostějovského léta 2023. Je po volbách, tak žádný Míša David, spíš ty revivaly.  Ještě že tu máme Ekocentrum Iris a Městskou knihovnu, ty alespoň myslí na děcka o prázdninách. Stejně tak i Sportcentrum DDM, které inzeruje svoji prázdninovou nabídku na straně 28. Super!

Dobrý nápad na další straně 29. Přehled možností koupání v Prostějově a okolí. Když už si ale autoři dali tu práci a vybírali, pak jsou tu ještě dvě nová přírodní koupaliště v Otaslavicích a Laškově, Prostějováky hojně navštěvovaná. Ta tam mohla být. A jen tak mimochodem, plavecký bazén v lázních je v červenci z technických důvodů uzavřen.

 Aby se při opalování a koupání čtenáři nenudili, hned na další stránce je „Křížovka o ceny“. Tuhle pecku hned tak každý městský tisk nemá. Nějak to místo musíme zaplnit, abychom se mohli vymluvit na nedostatek prostoru pro články zastupitelů z opozice.

S prsty notně černými od nekvalitního tisku jsme se dopracovali na stranu 33. Hurá, první příspěvek jiného zastupitele než jen radních.  A protože je to pan Matyášek, zastupitel opoziční, tak rozhodně bez fotky! Jasně, přece mu nebudeme dělat reklamu, že! Dost na tom, že tentokrát u jeho článku není cenzurní dovětek některého z radních, jak už se stává téměř pravidlem.

Na straně 34 je příspěvek dalšího zastupitele, tentokrát z SPD.  Pan Křupka tady fotečku má. SPD totiž hlasuje většinou spolu s vládnoucí koalicí, víme! O smyslu tohoto nesouvislého textu, aby i Prostějov stejně jako velkoměsta ve Francii, Izraeli, Anglii, Slovinsku a USA zřídil lavičku zamilovaných, kde budou stát fronty turistů na fotku, asi nemá cenu debatovat. Pouze je s podivem, že pan zastupitel navrhuje něco, co už tady delší dobu funguje. V botanické zahradě lavička zamilovaných stojí, jen pan zastupitel nesleduje, co se ve městě děje.

Na straně 35 hned dva opoziční zastupitelé z Na rovinu! (STAN, TOP09, Zelení). Budky pro sovy Tomáše Peky jsou neutrální téma, tož mu tam tu fotku dáme. Ale Petr Ošťádal opět vrtá do Národního domu! Takže bez fotky, aby věděl! To jsme mu to dali! 

A totéž platí o Janě Jílkové a jejím článku. Stále něco má s tím Re-Use centrem! Dokonce klade na zastupitelstvu nepříjemné otázky, kdy a kde to už konečně bude. Takže nekompromisně bez fotky. Může být ráda, že článek vychází v tomto čísle. Taky by se jí mohlo stát, stejně jako už dříve jiným „opozičníkům“, že její článek redakční rada odsune nebo jej vůbec neotiskne.

Závěr patří těm, kteří si to zaslouží, pan Dopita z SPD. Takže nejen jeho fotka, ještě ilustrační foto dvou velkých černých kontejnerů. Co tím chtěl básník říci, zůstává neobjasněno.

Zvědavý čtenář by možná očekával články i jiných zastupitelů, hlavně těch z koaličních stran. Na jednání zastupitelstva většina mlčí, nediskutují, jen poslušně hlasují. Občan neví, jen se může domýšlet. Co si oni myslí o tom, jak to chodí v našem městě. Jaké jsou jejich názory. Co podporují, co navrhují, co se jim líbí nebo i nelíbí. Ono totiž sednout k počítači a napsat článek stojí čas. Zvědavý čtenář má tedy smůlu.

A jsme na konci červnových Radniček. Reklam plno, uspořádání zoufalé. Rozesmáté obličeje našich konšelů se nám budou zjevovat i ve snech.

 

Maria Řičánková

Sdílejte tento příspěvek!