Jak v Prostějově bojovat proti koronaviru? Tady jsou naše nápady

Prostějov a koronavirus – další náměty

Stát v čele s vládou, Bezpečnostní radou státu a teď i krizovým štábem bojuje s epidemií seč může. Jak efektivní, cílený a hlavně účinný tento boj je, vyhodnoťme až následně. Je vidět, že na úrovni obcí a měst je tato bitva vedena mnohem racionálněji. Vedení měst v čele s radami, zastupitelstvy a především odborníky navrhují sami předem řadu opatření, která by minimalizovala toto nebezpečí.

Prostějov není výjimkou. Na stránkách města najdete speciální okno, ze kterého se dostanete na další informace, které se týkají epidemie. Sledujme proto tuto stránku, a pokud je kolem nás někdo, především senioři, kteří nejsou na sociálních sítích, předávejme jim tyto informace. Stejně tak o existenci těchto informací na stránkách města (www.prostejov.eu) informujte své okolí. Rychlá, jednoznačná a co nejširší informovanost je v těchto dnech nesmírně důležitá.

Koalice Na rovinu! je již týden v kontaktu s primátorem i některými členy rady i se zaměstnanci Magistrátu. Ve sdělovacích prostředcích neustále slyšíme, že v těchto těžkých dobách musíme „táhnout za jeden provaz“ a naši zastupitelé (a nejen oni) jsou připraveni se svými zkušenostmi a možnostmi zapojit do práce. Navrhli jsme již několik opatření a budeme v tom i nadále pokračovat. Například:

  1. Prostějov by měl (jako řada jiných měst) co nejdříve vyhlásit povinnost pro jízdu v MHD, návštěvy obchodů a všech dalších institucí nosit roušky – ústenky. I když nejsou stále v lékárnách, na internetu již koluje řada námětů, jak si takovou ústenku ušít nebo poskládat ze šátku. Takže výmluva na nemožnost zakoupit ústenku neplatí. V této souvislosti apelujeme především na seniory. Prosíme, chraňte sebe, chraňte své okolí! Stále je v obchodech vidět dost starých spoluobčanů, kteří nakupují bez ústenek. Stejně tak prosíme ostatní občany, pomozte svým starým rodičům, prarodičům, sousedům opatřit si zatím provizorní ústenku, pomozte jim a hlavně apelujte na to, aby ji používali. Nespoléhejme na to, že vláda v nejbližší době ústenky zajistí pro všechny.
  2. Prostějov je město švadlen a krejčích. Vedle velkých konfekčních firem je zde řada malých soukromníků a určitě mnoho amatérů, kteří jsou schopni se zapojit do výroby roušek – ústenek. Pokud město zajistí nákup materiálu (ale ten nakonec máme doma nebo ve firmách, takže to není podmínka bezpodmínečně nutná) a vyzve ke spolupráci (na stránkách města, v městském rozhlase či v tisku), věříme, že se lidi zapojí. Především seniorky, které nyní možná trpí tím, že sedí doma, budou rády, když budou moci přiložit ruku k dílu. A dobrovolníci, kteří jsou připraveni, mohou hotové výrobky vyzvednout a předat tam, kde budou potřeba.
  3. Totéž platí pro Střední školu designu a módy, kde by studenti, kteří se možná nudí doma, mohli popustit uzdu své fantazii a kreativitě a vytvořit ústenky, které budou nejen funkční, ale také stylové a in. Takové, se kterými nebudou mít problém vyjít mezi lidi nejen teenageři, ale i malé děti, které se někdy nošení běžných ústenek brání. Co tak soutěž (celostátní?) o nejhezčí ústenku?
  4. Městská knihovna je zavřena a její pracovníci určitě využijí tento čas k činnostem, které zatím odkládali. Co tak vyhlásit pro občany města možnost výpůjček přes telefon či mail? A roznést knihy tam, kde senioři nebo rodiče s dětmi sedí doma zavření a možná i trpí ponorkou? Třeba zase začneme víc číst a získáme pro to i děti. Nebo je vyhecovat k soutěži „Jak jsme prožívali karanténu?“
  5. Magistrátu se již přihlásili mladí lidé jako dobrovolníci. Velké díky! Pomoc pro seniory zatím budou zajišťovat charita a pečovatelská služba. Nicméně pracovníci těchto zařízení jsou přetíženi v běžných dobách a bude asi problém jim ještě „nakládat“ další povinnosti v dnešních krizových dnech. Obracíme se na všechny, zvláště mladé lidi, aby se přihlásili zde do komentářů k článku nebo vyplnili tento formulář. Jsme v kontaktu s vedením Magistrátu a na jejich výzvu shromážděné kontakty předáme. Nejedná se o okamžitý „nástup na značky“, ale abychom měli v záloze skupinu těch, kteří chtějí, mohou a hlavně umí pomoci!
  6. Prosíme také spoluobčany, aby zmapovali své okolí, zda se v něm nenachází senioři nebo nemocní, kteří potřebují nebo v případě nouze budou potřebovat pomoc s nákupem či jinou záležitostí. Nenechejme tyto sousedy jejich osudu. Magistrát města Prostějova zřídil pro takové případy speciální telefonní linky: 605 162 963 a 605 236 431, které jsou dostupné denně od 8 do 20 hodin. Upozorněme je na tuto možnost!

Možná někdo řekne, že jsou to zbytné nápady, na které v tak složité době není čas. Ale, nikdo z nás neví, jak dlouho tohle vše může trvat. Je zapotřebí se poučit ze zkušeností a připravit se na všechny myslitelné situace, které můžeme řešit vlastními silami nebo alespoň částečně pomoci. Každý senior, především ten, který je dnes doma sám a nemůže mezi své známé, bude v určitou dobu svoji samotu pociťovat špatně. Každé dítě, které možná ještě nedávno vítalo s velkým nadšením prázdniny, bude po určité době postrádat možnost být se svými kamarády. Televize nebo rozhlas to nezachrání, ani sociální sítě.

Pokud máte další náměty, jak minimalizovat důsledky epidemie v našem městě a jak jí společně čelit, nebo další nápady na to, jak z toho všeho „nezblbnout“, sem s nimi! Budeme je předávat vedení města, které oceňuje každou iniciativu, která povede ke zvládnutí a překonání krize.

Držme se, pomáhejme si, neklesejme na mysli! Psychologové doporučují, že smysluplná aktivita je zabiják stresu a malomyslnosti. A sledujte webové stránky a facebook koalice Na rovinu!

 

Sdílejte tento příspěvek!