V Prostějově chybí městský šaman

(Příspěvěk Petra Ošťádala, který vyšel v Prostějovských radničních listech 30. 4. 2020)

Minulé vedení města se 9. listopadu 2017 setkalo s občany části města Tylova – Libušinka – Šárka a přilehlých ulic na „Reálce.“ Na setkání vystoupila paní, která bydlí v bytovém domě Okružní 123 a stěžovala si na to, že nově postavená zídka areálu „staré nemocnice“ (mezi ulicí Brněnskou a Kauflandem) odráží hluk způsobený projíždějícími vozidly k bytovým domům. Ptala se, proč je zídka opět pevná a řekla také, že jiné řešení (například pletivo) by snížilo odrazivost zvuku. V červenci 2018 odsouhlasila Rada města ve složení (bez titulu) Rašková, Fišer, Hemerková, Smetana, Šlambor, Galářová, Grulich, Halvadžievová, Pospíšil (ČSSD) a Šmíd, že budou na zeď v roce 2019 umístěny na základě vypracovaného projektu akustické panely. Totéž potvrdil v srpnu 2018, tedy téměř po roce od setkání s občany, náměstek Pospíšil s tím, že Krajský úřad, který zídku postavil, umožní umístění akustických panelů pohlcujících hluk do jednotlivých polí nově opraveného plotu.

Na druhém zasedání nově zvoleného zastupitelstva (a tedy i nově složené Rady) zastupitelé schválili na akci „Plotová zídka Okružní – akustické panely a hluková studie – projektová dokumentace“ v rozpočtu jeden milion Kč. Až do této chvíle bylo snad vše v pořádku. V závěru roku 2019 se na zídce opravdu objevilo 31 hnědých panelů. Jejich vzhled ve mně vzbuzoval pochybnosti, a proto jsem si vyžádal dokumentaci. A nemohl jsem uvěřit vlastním očím.

V technické zprávě se uvádí, že jakákoliv dodatečná povrchová úprava stávající zídky oplocení ul. Okružní nesníží významným způsobem odrazivost hluku z přilehlé dopravy. K navrhovanému řešení bylo tedy přistoupeno spíše z estetického pohledu se snahou evokovat psychologicky funkčnost navrhovaného řešení“. Z dokumentace dále vyplývá, že se nejedná o protihlukový systém, ale o obyčejnou předstěnovou zavěšenou fasádu. Kolik to předstírané protihlukové opatření stálo? 858 tisíc! Pokud by chtělo město nápad s psychologickou evokací funkčnosti rozvinout, navrhuji zaměstnat na radnici na plný úvazek šamana. I když šamana v tomto případě zastal Odbor rozvoje a investic pod taktovkou náměstka Rozehnala, tak profík je profík.

Petr Ošťádal, zastupitel, Starostové a nezávislí (zastupitelský klub Na rovinu!)

Více o problematice hluku z dopravy na jihu Prostějova na www.petrostadal.cz a FB.

Tento článek byl předán k redakční radě Prostějovských radničních listů 11. 2. 2020

Sdílejte tento příspěvek!