JAK SI SVÉPOMOCÍ „OPRAVÍME“ NAŠE „KASKO“

Na území našeho města se nacházejí budovy a zařízení, které spadají do majetku města. Tedy patří nám všem, občanům Prostějova. Jsou to stavby, které slouží našim potřebám a zájmům a o které se na základě rozhodnutí námi volených zastupitelů starají organizace zřízené a řízené městem. Občané města tato zařízení využívají podle svých zájmů, potřeb a nálad. Nicméně bychom se měli zajímat i o to, co se  s těmito budovami děje, jak jsou provozovány a jak je o ně pečováno. Tedy projevovat stejný zájem o jejich funkčnost, podobu, stav jako projevujeme o své byty nebo domy. Měli bychom mít zájem na tom, aby tyto budovy sloužily nejen nám, ale i těm, kteří přijdou po nás. A aby mohli naši potomci na nás být stejně hrdí, jak jsme my hrdí třeba na krásnou budovu naší radnice nebo na celý komplex Kotěrova Národního domu.

V současné době se do veřejné diskuze dostalo Kulturní a společenské centrum – KaSC, viz články na tomto webu. Jde o generální rekonstrukci dost zdevastovaného objektu, který téměř deset let leží co se údržby a oprav týče ladem a úspěšně chátrá. A tak si klademe lehce upravenou nerudovskou otázku: „Co s ním?“

Vypadá to tak, že se KaSC nebude bourat a po mnoha letech zbytečných sporů konečně budeme rekonstruovat. Částka k tomu určená je značná, 200 milionů! Každý správný hospodář by v takovém případě postupoval velmi moudře, obezřetně a s rozvahou. Nejdříve si tedy sedne, pozve k debatě ty, kteří se zatím o budovu starali nebo starají, kteří ji využívají a hlavně, kteří tomu všemu  díky svým odborným kompetencím rozumí. Všichni společně pak dají hlavy dohromady a stanoví  CÍL, VIZI pro takovou velkou rekonstrukci.  To znamená, že si řeknou, co od toho baráku očekávají, k čemu má sloužit, co se tam bude provozovat, pro koho je to určeno, jak by to mělo celé fungovat, kolik to bude stát atd. Když budou mít jasno v tom, co chtějí, pozvou odborníky architekty, čím víc tím lépe, předají jim své zadaní a řeknou: “Tak nám páni architekti navrhněte optimální řešení se všemi těmito podmínkami“. Architekti navrhnou, každý podle sebe zhotoví projekt. Erudovaná odborná komise dalších odborníků spolu s tím rozumným hospodářem vybere nejlepší návrh.Za relativně málo peněz hodně muziky, tedy návrhů, ze kterých lze vybírat. V soutěži, za jasně stanovených kritérií se potom mezi stavebními firmami vybere opět ta nejlepší a … začíná se stavět. Bude to chtít čas, bude to asi něco stát, ale … bude zde kvalitní návrh na budovu, o které naši vnuci jednou budou mluvit v superlativech. A třeba i o nás, jací jsme byli moudří hospodáři.

Ovšem ne tak v Prostějově! Dva roky se s KaSC nic nedělo. Od první architektonické soutěže (zaplať Pán Bůh za ni!!!), která řešila celý dnes zpustlý jižní střed města včetně tržnice a parkovacího domu, byla rekonstrukce KaSC „u ledu“. Tedy v šuplíku odpovědných radních. A teď najednou honem, honem, musíme to opravit J! Že by nás poháněly podzimní volby? Takže, není čas na velké sezení a diskuze o tom, co se v tom baráku bude v budoucnu dít a k čemu ho budeme chtít využívat. Aby se neřeklo, že radnice nenaslouchá hlasu občana, tak se pozvali zástupci opozice na nějaké jednání, jakože by se mohli tedy taky vyjádřit. Jejich zodpovědně připravené připomínky, náměty, návrhy? Dobře, no tak pozveme ty architekty na nějaké sezení, ať je po vašem. Dokonce se zorganizuje i prohlídka pro zastupitele, pokud mají zájem. Přítomní zájemci na prohlídce? Byli …, převážně z opozice. Koaliční zastupitelé to nepotřebují. Asi už vědí, jak to budou hlasovat.

Hnutí Na rovinu! ve spolupráci se svými odborníky, velmi důkladně připravilo celý soubor námětů. Předložilo dostatečné množství validních argumentů, kterými  podporovalo svůj zásadní návrh: vyhlásit řádnou architektonickou soutěž dle České komory architektů (ČKA). Vyhodit 200 milionů na to, aby se provedly nutné opravy a úpravy (kterých určitě nebude málo) a zbytek zůstal v původní podobě, o které všichni, kteří jsme do KaSC někdy zavítali víme, že naprosto nevyhovuje dnešním požadavkům, je čirý amatérismus. Proč by tady po nás do budoucna nemohla zůstat zajímavě, moderně, inovativně zpracovaná budova pro 21. století? Proč by to mělo být zase jen lépe či hůře opravené „Kasko“?

Ptáte se, jak to tedy bude pkračovat? Hádejte, můžete třikrát J. Na 21. zastupitelstvu (23. 2.) návrh hnutí Na rovinu! při hlasování neprošel především hlasy koalice. Argumenty? Že prý by tam nebyl ten sál a ten my teda rozhodně potřebujeme. Skutečně si dámy a pánové z koaličních stran myslí, že architekt, který v soutěži dostane zadání, že musí zachovat velký sál, navrhne jeho zrušení? Nevěříte? Taková byla realita na zastupitelstvu. Bohužel jste nemohli vše sledovat v přímém přenosu (město není schopno zajistit přímý přenos z KaSC!) a zápis ještě není na stránkách města.

Prostě žádná architektonická soutěž. Rada přímo osloví někoho, kdo zpracuje projekt. Podle jakých kritérií vybere, že zrovna tato projekční firma je ta nejlepší? Nevíme. Prostě se to někomu zadá. A potom se pro hotový projekt určí ve výběrovém řízení (doufejme, že podle jasných kritérií!) dodavatel. A JE TO!!! Řečeno s Patem a Matem.

 

Sdílejte tento příspěvek!