Přívětivý úřad vám hází klacky pod nohy!

Možná jste už slyšeli o územním plánu. Jde o zcela zásadní dokument, který říká kde stavět a jak vysoko, kudy se plánuje komunikace a kde třeba vyroste park. Tento dokument má obrovský vliv na kvalitu života ve městě, ale také na hodnotu vašich nemovitostí.  Právě v těchto dnech byste se měli začíst do návrhu V. změny Územního plánu Prostějov. Dokumenty jsou umístěny na stránkách města .

Stovky stran bez možnosti vyhledávání

Město vám však čtení vůbec neusnadňuje. Například textová část odůvodnění V. změny Územního plánu Prostějov má 432 stran. Dokument, který město občanům předkládá, není ve strojově čitelném formátu, což znamená, že si ho můžete prohlížet pouze jako tištěnou knížku. Nevyužijete komfortu počítačové zkratky CTRL+F, abyste si mohli ve stovkách stran textu vyhledat číslo pozemku nebo název ulice.

Upozornili jsme na tuto skutečnost náměstka Rozehnala (ANO). Z jeho odpovědi vyplývá, že usnadnit vyhledávání v textu není třeba. Důležité je šetřit. Přitom vytvoření souboru, se kterým by občané mohli komfortně pracovat, je záležitost tří kliknutí tlačítkem myši.

Veřejné projednávání online

Stejně tak veřejné projednávání návrhu V. změny Územního plánu Prostějov nebude pro občany města jednoduché. Odehraje se totiž online přes počítač pod záminkou covidové hrozby. I když se v sále Kulturního klubu Duha sešla nedávno stovka osob, která za účasti části vedení města zpívala „Narodil se Kristus Pán“, po osobním projednávání Územního plánu vedení města netouží. A přitom se nabízejí prostorově velkorysá místa – hala Sportcentra nebo sál Kulturního a společenského centra.

Nevhodně zvolený termín veřejného projednávání a podivné technické abnormality nás vedou k závěru, že se někdo snaží co nejvíce ztížit občanům možnost zapojit se do tvorby tohoto důležitého dokumentu. Tak pracuje magistrát, který se každoročně chlubí prvenstvím v soutěži Přívětivý úřad!?

Sdílejte tento příspěvek!