RE-USE CENTRUM na obzoru –  úspěch nebo fiasko?

Před několika měsíci jsem psala článek na téma Re-use centrum. Od té doby se mě lidé často ptají, kam mohou nosit věci, které už nepotřebují, ale jsou stále funkční a někomu jinému by ještě mohly posloužit a udělat radost. Zajímají se také o to, kde v Prostějově takové místo najdou. Odpověď je snadná – Centrum opětovného použití v Prostějově zatím nenajdete. 

Jeho vybudování má však město v plánu. Jak je uvedeno na stránkách www.prostejov.pincity.cz – mohlo by se nacházet ve sběrném dvoře U svaté Anny. Kdo čekal prostornou budovu, ten zažije první zklamání. Pro jeho umístění bude využito ČÁSTI STÁVAJÍCÍHO OCELOVÉHO PŘÍSTŘEŠKU (dvě pole z celkových šesti) v areálu sběrného dvora. Jedná se o plochu, kterou uvidíte po vjezdu do objektu za závorou po pravé straně. Jeho celková rozloha by měla být POUZE 40 m2! Toto je bohužel vize města, které má téměř 44 tisíc obyvatel. 

Pro srovnání se můžeme podívat na nově otevřené centrum v Poděbradech. Na rozdíl od Prostějova zde žije pouze 14 tisíc obyvatel. Jejich Re-use centrum se nachází v areálu technických služeb – ale v samostatné budově. Její interiér je osobitý a originální. Předměty, které nabízejí, jsou současně vystaveny na webových stránkách, kde je možné si je prohlédnout z pohodlí domova.

Dalším skvělým příkladem pro naše město je nesmírně inspirativní Re-use centrum OZO Ostrava, které jsem v létě navštívila společně s kolegy. Velkorysý prostor, nezaměnitelné pojetí celého projektu, doplňkové služby a především člověk, který toto místo uvedl do chodu, dal mu duši a na celém konceptu intenzivně dál pracuje.

Mám vážnou obavu, jak to s plánovaným prostějovským Re-use centrem dopadne. Pokud jej město zrealizuje tak, jak jej prezentuje, pak tento zdánlivě ambiciózní projekt, který má velmi dobře nakročeno, může skončit fiaskem a lidé k němu nebudou mít dál důvěru.

Co se tedy dá dělat pro to, aby bylo takové centrum úspěšné? Navštívit města, kde taková místa již fungují – vyvarovat se stejných chyb, a naopak realizovat to, co se jinde povedlo, informovat se u federace Re-use center, zapojit lidi, kterým na výsledku záleží, zohlednit specifika našeho města a návyky místních obyvatel apod.

Brno, Zábřeh na Moravě, Chrudim, České Budějovice, Plzeň, Heřmanův Městec, Praha-Záběhlice a Vysočany… V těchto městech je možné načerpat potřebnou inspiraci a přenést ji do Prostějova, abychom se všichni radovali z toho, že se podařila dobrá věc a abychom i my byli inspirací pro další města. 

 

Hezké dny a hodně radosti.

 

Jana Jílková, Na rovinu!

Sdílejte tento příspěvek!