Národní dům o.p.s. – opět jste ztrátu zaplatili všichni

Na jednání Zastupitelstva města Prostějova 18. dubna 2023 schválila většina vámi zvolených zástupců téměř dvoumilionovou dotaci společnosti Národní dům. Hned v úvodu musím upozornit, že se nejedná o peníze na opravu budovy, nýbrž pro společnost, která provozuje kavárnu, vinárnu a restauraci v oné secesní budově. Důvodem žádosti o dotaci byla špatná ekonomická situace. 

Jak už možná také víte, většina zastupitelů rozhodla o tom, že vinárna, kavárna a restaurace přechází pod správu Městského divadla. V době, kdy budete číst můj příspěvek, bude již pravděpodobně znám vítěz výběrového řízení na nového ředitele Městského divadla. Budoucí univerzální manažer má být nejlépe vysokoškolákem se zaměřením na ekonomii, se znalostí legislativy z oblasti kultury a s praxí v oblasti gastronomie. Bude to zkrátka „holka pro všechno“.

Jsem nadále přesvědčen, že z nekonečného dotování ztrátového podniku se může město osvobodit jen tak, že kavárnu, vinárnu a restauraci pronajme. Jediným protiargumentem, který slýchám z úst členů městské rady je, že jedno nemůže žít bez druhého, tedy restaurace a kavárna bez divadla a naopak. Tento argument zřejmě vychází z předpokladu, že po skončení divadelního představení by soukromý provozovatel před množstvím potenciálních zákazníků zamknul dveře kavárny, a zatímco oni by plni zážitků z právě skončeného představení lomcovali klikou, on by se na druhé straně dveří škodolibě chechtal.

O dotaci společnosti Národní dům zastupitelé jednali i 18. listopadu 2020. Seděli jsme v rouškách v „kulturáku“ a kolega František Fröml tehdy řekl: Já jsem tady na jaře varoval před provozováním městského socialismu, říkal jsem, že je to nespravedlivé vůči těm ostatním živnostníkům, vůči těm hospodským, kteří mají také provozovny, také generují ztrátu a bylo mi řečeno, že to je něco jinačího, že toto je vlastně městské stříbro, a tak že se k tomu musíme chovat jinak. Ale v čem je rozdíl mezi tím živnostníkem a tady tímhle. Ten živnostník, když nemůže provozovat svoji živnost, tak bude muset někoho propustit, bude muset hledat úsporná opatření, … ale nevygeneruje milionové ztráty. My tady do toho podniku budeme nalévat, tam je 20 zaměstnanců, oni mají půl milionu měsíční náklady na mzdy, plus materiál. … a já myslím, že oba dva ty subjekty mají úplně stejnou šanci skončit v insolvenci, akorát, že ten náš podnik skončí s daleko větším dluhem, než ty ostatní hospody a možná, že se z toho lepší vzkřísí, když si pak vezme nějakou půjčku. Kdežto tady už potom to ani ta půjčka nespraví, už dneska budeme na třech milionech, a to ještě nemusí být poslední číslo. A to platí i dnes.

Vše dobré vám přeje

 

Petr Ošťádal, zastupitelský klub Na rovinu! (STAN, TOP09, Zelení)

Sdílejte tento příspěvek!