Jezdecká kasárna – šance na bydlení nejen pro mladé

Téměř každý občan města Prostějova ví, kde stála bývalá jezdecká kasárna. Byla založena v roce 1891 jako náhrada za staré kasárny, které stály na náměstí T. G. Masaryka a musely ustoupit výstavbě nové radnice. V roce 2016 došlo k jejich zbytečné demolici (kromě objektu jízdárny) a od té doby se nedělo nic.

 

Nyní má město v plánu celou lokalitu znovu oživit a zregenerovat. Z dotazníkového šetření, které bylo vyhodnoceno v roce 2021, vyplývá, že se lidé obávají developerských projektů nebo malé plochy zeleně po revitalizaci.


Nedávno proběhla urbanisticko-krajinářská soutěž na řešení centrálního parku na téma: „Revitalizace lokality bývalých jezdeckých kasáren“, do které se přihlásilo 8 soutěžících. Vítězný návrh je již znám.


Město plánuje další postup – možný prodej či směnu pozemků pro bytovou výstavbu a také rozhodnutí o budoucnosti bývalé jízdárny.


Jde o atraktivní lokalitu v centru města, navíc v budoucnu zhodnocenou krásným centrálním parkem. Bylo by tedy více než vhodné zamyslet se nad tím, pro koho bude tato bytová výstavba určena. Nabízí se jednoduché řešení – nabídnout ji investorům, kteří z ní vytěží maximum a prodají ji těm, kteří si bydlení v této lákavé části města mohou dovolit, ať už bude cena jakákoliv. Další možností je udělat rozumný krok a vytvořit zde dostupné bydlení například pro mladé lidi.


Ministerstvo pro místní rozvoj již zveřejnilo v rámci Národního plánu obnovy záměr „Systémová podpora veřejných investic“. Jde o projektovou přípravu v oblasti bydlení pro veřejný sektor, která má být vyhlášena koncem roku 2023. Smyslem přípravy je podpora obcí a měst při výstavbě městských bytů jako dostupného bydlení. Byla bych ráda, kdyby město tuto šanci nepromarnilo, neboť bude mít možnost získat nemalé finanční prostředky na podporu bydlení – mimo jiné pro mladé rodiny.

Jana Jílková, Na rovinu! (STAN, TOP09, Zelení)

Sdílejte tento příspěvek!