Prostějovský Večerník se dopustil několika závažných manipulací

V článku nazvaném „Zřejmě „kupčil“ s množstvím členů, přesto peníze na klub dostal“ se Prostějovský Večerník dopustil několika závažných manipulací.


Jak je to se dvěma desítkami dětí, které nazval černé duše? Co tím redaktor myslí?
Veřejnosprávní kontrola z magistrátu zjistila, že v seznamu členů plaveckého oddílu, který jsem ke kontrole předal, nebyly dohledány přihlášky u 20 jmen. Jsou to děti, které se ovšem účastnily tréninků plaveckého oddílu v rámci projektu sportovních tříd a jejich rodiče uhradili stanovené příspěvky. Ani v protokolu se termín „černé duše“ neuvádí. Tyto děti tedy reálně existují a jediné, co neexistuje, je papír, tedy přihláška. Magistrátní vedení z toho usoudilo, že nejsou členy plaveckého oddílu. Těch případů nenalezených přihlášek, tedy papírových, bylo víc. Večerník uvádí 143. Opravdu velké číslo.

 

V každém z těchto případů jsme doložili kontrole přihlášky buď elektronické nebo prohlášení rodičů o členství. Jde o legitimní způsob, jak doložit počet členů. Jde o konkrétní jména, s nimiž se potkáváme na trénincích. Nejsou to proto ani členové druhé nebo třetí kategorie a už vůbec ne náhradní, jak se snaží veřejnosti namluvit jistý náměstek primátora ve snaze zastřít svou kontrolní blamáž. Úporná snaha Večerníku a zřejmě i vedení města vyrobit kauzu proti mně, nepohodlnému zastupiteli. Kauzu, která se ovšem nekoná.

 

Jediné, co kontrola zjistila, není absence lidí, jak se snaží podsunout Večerník s náměstkem, ale absence papírů. A věřte nebo nevěřte, nám do bazénu neskáčou papíry, ale zcela konkrétní děti a na účet TJ od nich přicházejí konkrétní příspěvky. Musel jsem se rozesmát při výroku, že těmi dvaceti, magistrátem ze seznamu vyškrtnutými členy, se snažíme uměle navýšit členskou základnu. Radnice s Večerníkem se ruku v ruce snaží lidem podsunout historku, že 20 jmen z celkem 1052 členů nějak významně ovlivní výši dotace? Neovlivní, protože vedení města je počet členů úplně ukradený. Není složité si ověřit, že při rozdělování dotací panují zcela jiné mechanizmy než transparentní pravidla.

 

Prý jsme před zahájením kontroly vyškrtli 19 členů. Nikoli. Bylo to mnohem dřív a tyto děti nejsou započteny v kontrolované žádosti o dotaci, přestože se se svými vrstevníky činnosti účastnily. Není naším stylem vylučovat někoho z jeho kolektivu. Hon na zastupitele se holt nepodařil. Děkuji všem svým spolupracovníkům v TJ Prostějov, předsedům oddílů a trenérům za trpělivé snášení dalších a dalších požadavků, které ovšem zjevně nevycházely z kontrolního týmu, který pracoval velmi profesionálně. Projít více než tři tisíce přihlášek není jednoduché.

 

Děkuji řadě rodičů dětí sportovních tříd za vyjádření podpory, která prokazuje, že naše dvouletá práce měla smysl. Kupčení se nekoná, alespoň v TJ Prostějov ne.

 
Sdílejte tento příspěvek!