Koncert – Dobromila Pořízková

Koncert, který se konal v neděli 8. října v kostele sv. Petra a Pavla, byl výjimečný. Představil veřejnosti významnou prostějovskou osobnost, paní Dobromilu Pořízkovou (1909 – 1998). Učitelku hudby a varhanici kostela sv. Petra a Pavla v Prostějově.

 

Organizátory koncertu byli pan Ondřej Mucha s manželkou a Jan Tomanek. Oba pánové získali v roce 2022 Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury za první soukromou expozici harmonií v České republice.

 

Pan Ondřej Mucha k této akci uvádí: „Koncertem ke 25. výročí úmrtí paní Dobromily Pořízkové jsem otevřel nový koncertní cyklus, který vždy ve výroční rok představí významnou hudební osobnost města Prostějova. Součástí koncertů bude výstava fotografií a dobových dokumentů.“

 

Dále k osobnosti paní Pořízkové dodává: „O jejím mládí a studiu se nedochovaly téměř žádné podrobnější informace. Víme, že nějakou dobu pobývala u řádových sester v Nezamyslicích, se kterými udržovala celoživotní přátelství. Tam také s velkou pravděpodobností získala první hudební vzdělání. Dále se můžeme domnívat, že studovala hru na varhany u pana Tomáše Navary, ředitele kůru a varhaníka klášterního kostela sv. Jana Nepomuckého u Milosrdných bratří. Paní Pořízková vyučovala hru na klavír na ZUŠ Vladimíra Ambrose v Prostějově a také dávala soukromé hodiny klavíru. Jako varhanice působila v kostele sv. Petra a Pavla od roku 1938 neuvěřitelných 60 let!“

 

Díky panu Ondřeji Muchovi a jeho blízkým má veřejnost možnost seznámit se s osobnostmi polozapomenutých umělců a s unikátními kusy hudebních nástrojů, které by jinde nebyly k vidění. Díky koncertům, které pořádá ve veřejných, i soukromých prostorách, tak mají lidé příležitost poslechnout si významné skladby a také zajímavé vyprávění o historii těchto vzácných kusů. Každý z jeho koncertů je silný zážitek.

 

Jsme zvědaví, jaká osobnost bude veřejnosti představena příště.

 
Sdílejte tento příspěvek!