Žádají, ale požadovanou částku stejně nedostanou…

Úroveň společnosti se prý pozná podle toho, jak se dokáže postarat o ty nejslabší… Na to si vzpomenu pokaždé, když je na programu jednání Zastupitelstva města Prostějova žádost o poskytnutí dotace na činnost neziskovým organizacím, které požadovanou částku stejně nedostanou.

 

A to i přesto, že své žádosti vyplňují přehledně, transparentně a jednotlivé položky mají rozepsány do poslední koruny. Z odhlasované výše dotace, některých komentářů a z výsledku hlasování o navýšení doporučené částky mi bývá hodně smutně, ne-li trapně.

 

Nyní uvedu dva příklady takových žadatelů:

 

Na celoroční činnost žádala například Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky 99 348 Kč. Uvedená částka je pro SONS ČR doslova existenční. Prostějovští radní však doporučili pouze 45 000 Kč. S mým návrhem navýšit částku na 70 000 Kč jsme bohužel neuspěli. Situaci v ochotě města investovat do sociálních služeb vnímám stejně jako kolega Martin Hájek: „Sociální služby jsou podfinancovány. Na jednu stranu jsme schopni vyhazovat doslova miliony oknem za věci, které nejsou až tak důležité a na druhou stranu se hádáme o tisícikorunové částky. Sociální služby jsou v Prostějově takovou Popelkou. To, co odpracují neziskové organizace je výhodné pro město i pro stát a proto by měly být náležitě podporovány.“

 

Druhým příkladem je pak Loutkové divadlo STAROST, z.s. Tento spolek v letošním roce žádal na celoroční činnost 60 000 Kč, dostane však pouze 46 000 Kč. Přitom tito nadšenci dělají lidem radost téměř 40 let! Reprezentují Prostějov nejen napříč republikou, ale také v zahraničí. Navíc patří mezi tradiční české loutkáře, kteří jsou zapsáni na světovém seznamu UNESCO. To je velká vzácnost. Město by mělo být na takové umělce hrdé a také by je mělo maximálně podporovat.

 

A nyní příklad, kde se investují peníze bez debat.

 

Stejnou částku – 60 000 Kč, která by loutkářům stačila na celý rok, hodlá město utratit například pouze za logo a název našeho města na webu fotbalového klubu v rámci propagačních služeb.

 

O výši všech těchto částek, které jsem uvedla, rozhodují vámi volení zastupitelé.

 

Pokud se v rozpočtu najdou finanční prostředky na propagační služby v rámci fotbalových utkání, kde se na korunu nehledí a město za ně zaplatí rovných 5 milionů korun, pak se určitě najdou i tisíce, které mnohdy rozhodují o existenci tolik potřebných organizací.

 

Více na FB Prostějov Na rovinu!

 

Hezké podzimní dny

 

Jana Jílková, zastupitelský klub Na rovinu! (STAN, TOP09, Zelení)

 

Sdílejte tento příspěvek!