Automaty s návykovými látkami: Nejdůležitější je osvěta

V Prostějově se nyní intenzivně diskutuje o automatech na prodej poživatin s obsahem látky HHC (Hydroxyhexahydrokanabinol) – kanabinoid. Účinky má velmi podobné, ale o něco mírnější než známější THC. Tato látka může způsobit poruchy vědomí, výkyvy nálad, agresi či nevolnosti. Není to však jediný problém.

 

Od mých dětí i od žáků slýchám, že své vrstevníky vidí konzumovat nejen nezdravé energetické nápoje, ale také kratom, což je atypický opioid, od známých opioidů se ale liší. Pravidelné užívání může vést k vytvoření tolerance a mírné až středně silné fyzické i psychické závislosti. Tento přírodní stimulant je běžně dostupný a jeho prodej není věkem nijak omezen. V naší škole vše řešíme spolu se žáky a rodiči, ale problém má celorepublikový rozměr.

 

Rodiče se obávají, že mladí lidé, kteří kratom konzumují, mohou být pro své vrstevníky nechtěným vzorem. Trend se rychle šíří i mezi středoškoláky, kteří tvrdí, že jim pomáhá zůstat bdělými a lépe se soustředit na učení. Tato situace však může vést k přehnanému užívání, což může mít vážné zdravotní následky.

 

Poslanecká sněmovna právě projednává návrh zákona, který by zakázal prodej těchto výrobků osobám mladším 18 let. Návrh má podporu napříč politickým spektrem a jeho cílem je umožnit vládě rychlou a flexibilní reakci na nové nebezpečí.

 

Vítám i iniciativu vedení města zakázat prodej těchto látek v městských objektech, ovšem bylo by zapotřebí, aby automaty byly odstraněny ze všech veřejných prostranství.

 

Nejdůležitější je však o problému s dětmi hovořit a varovat je. Stejně jako před kouřením nebo pitím alkoholu.

 

Mgr. Martina Paloncy, DiS., matka dvou dětí a učitelka na ZŠ a gymnáziu Otto Wichterleho

 
Sdílejte tento příspěvek!