Zámek kultuře a historii?

Často se ptám lidí ve svém okolí, kam by vzali návštěvu z jiného města nebo ze zahraničí. Pokaždé slýchám stejné odpovědi – Muzeum historických kočárů v Čechách pod Kosířem, Plumlovská přehrada nebo Zámek Plumlov. Pokud se ti stejní lidé zamyslí, co by návštěvníkům ukázali přímo v našem městě, nejčastěji je napadá radniční věž, muzeum nebo náměstí s krásnou architekturou a rodným domem Jiřího Wolkera.

 

Atraktivních turistických cílů přímo v našem městě aby pohledal.

 

Velmi mě proto potěšilo, že se Domovní správa stěhuje z prostějovského zámku. Konec konců přesun Domovní správy z prostějovského zámku byl jedním z našich témat před volbami. Uvolní se tak zajímavé a historicky cenné prostory, které by bylo vhodné do budoucna otevřít veřejnosti a nabídnou jim například zajímavé expozice, významně spojené s naším městem (Otto Wichterle, oděvnictví – firmy Nehera a spol. nebo Rolný, firma Wikov – která nedávno oslavila 100 let od svého založení…).

 

Moji radost však vystřídalo překvapení, když jsem slyšela vyjádření náměstka pro oblast školství a sportu – Bc. Miloše Sklenky, který vidí zámek jako důstojný sportovní stánek, ve kterém si přeje mít síň slávy prostějovského sportu. Dle jeho slov už je dokonce jedna výstava připravená!

 

Nemyslím si, že by síň slávy prostějovského sportu byla lákadlem pro turisty a pokud ano, tak pak v jiných prostorách. Dle mého názoru patří zámek především kultuře a historii. Co si o tom myslíte Vy?

 

Napište nám, k čemu by podle vás měly tyto zámecké prostory v budoucnu sloužit.

Děkujeme!

 
Sdílejte tento příspěvek!